Riskit ja riskienhallinta
Liiketoiminnan riskit ja niiden hallinta
Geopoliittinen tilanne
Geopoliittinen tilanne on vaikuttanut konsernin toimintaympäristöön. Sen aiheuttamat jännitteet, Ukrainan sota ja ilmastonmuutoksen aiheuttamat sääilmiöt vaikuttavat muun muassa raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien sekä energian hintoihin ja saatavuuteen markkinoilla. Tullitariffien muutoksella Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä ei ole suoria merkittäviä vaikutuksia Olvin toimintoihin. Tullisodan yleiset talouden kehitystä heikentävät vaikutukset kuitenkin lisäävät kuluttajien epävarmuutta tulevaisuuteen. Olvi-konserni vastaa kustannusten nousuun parantamalla toiminnan tuottavuutta sekä tarkastelemalla myyntihintoja ja -valikoimia kannattavuuden säilyttämiseksi. Saatavuutta varmistetaan laajalla kumppaniverkostolla ja pitkäaikaisilla sopimuksilla.
Kuluttajakäyttäytyminen
Historiallisen korkeat kuluttajahinnat ja geopoliittisen epävarmuuden aiheuttama yleisen taloudellisen tilanteen heikentyminen voivat laskea kuluttajien luottamusta ja vaikuttaa kuluttajakäyttäytymiseen. Tämä voi lisätä muun muassa kulutuksen siirtymistä edullisempiin tuotevaihtoehtoihin. Lisäksi kulutus voi kokonaisuudessaan laskea ja premiumisaatiotrendi pysähtyä. Markkinakohtaisia eroja kuitenkin on. Olvi-konserni vastaa muutokseen kehittämällä tuoteportfoliota kulutuskysyntää vastaavasti ja huolehtimalla markkinaosuuksien ylläpitämisestä ja vahvistamisesta.
Valko-Venäjän toimintaympäristö
Valko-Venäjän liiketoimintoihin ja taloudelliseen ennustamiseen liittyy edelleen huomattavaa epävarmuutta. Epävarmuus koskee muun muassa valuuttakurssien kehitystä, toimintaympäristön, paikallisen lainsäädännön ja verotuksen ennakoimattomuutta, kauppapakotteita ja länsimaihin suuntautuvan rahaliikenteen toimivuutta. Olvin tytäryhtiö toimii Valko-Venäjällä operatiivisesti itsenäisesti vastaten muun muassa hankinnoistaan. Lisäksi IT-toimintaympäristö on eriytetty. Tytäryhtiö rahoittaa toimintansa oman liiketoiminnan kassavirralla.
Länsimaalaisessa omistuksessa olevien yritysten osinkojen maksamista ulkomaille Valko-Venäjältä on rajoitettu vuosien 2024–2025 osalta asettamalla säädöksiä enimmäismääristä. Tämänhetkisen tulkinnan mukaan osinko, jonka Valko-Venäjän yhtiö voi lain mukaan emoyhtiölle maksaa, on noin 1–3 miljoonaa euroa vuosittain vuosina 2024–2025. Olvi-konsernin johdon arvion mukaan Valko-Venäjän tytäryhtiön nyt tiedossa oleva väliaikainen osingonmaksun rajoitus ei heikennä emoyhtiön osingonmaksukykyä. Myyntikieltoa koskevista lainsäädännön muutoksista huolimatta Olvin tytäryhtiön osakkeita koskevat myyntirajoitukset ovat voimassa. Olvilla ei ole lupaa Valko-Venäjän tytäryhtiön osakkeiden myyntiin. Seuraamme lainsäädäntötilannetta sekä arvioimme aktiivisesti markkinassa toimimisen edellytyksiä ja vaihtoehtoja.
Muut ajankohtaiset riskit
Kyberturvallisuusuhat ovat kasvaneet muun muassa maailmanlaajuisen geopoliittisen tilanteen kärjistymisen vuoksi. Kasvaneisiin tietoturvauhkiin on Olvi-konsernissa varauduttu monenlaisilla tavoilla ja NIS2-kyberturvallisuusdirektiivin edellyttämät uudet vaatimukset on toteutettu aikataulun mukaisesti.
EU:n pakkaus- ja pakkausjäteasetus hyväksyttiin ja tuli voimaan 11.2.2025. Asetusta sovelletaan 12.8.2026 alkaen. Lisäksi asetuksessa on lukuisia siirtymäsäännöksiä eri velvoitteiden alkamisajankohdille. Lähivuosina EU-komissiolta tulee useita täytäntöönpano- ja delegoituja säädöksiä sekä ohjeita, joilla täsmennetään vaatimuksia ja niiden soveltamista. Tämänhetkisen arvion mukaan uusi asetus tulee nostamaan tuotteiden valmistuksen ja logistiikan energiankulutusta ja vaikuttaa sitä kautta sekä ilmastopäästöihin että vedenkulutukseen, millä on suora vaikutus Olvi-konsernin mahdollisuuksiin saavuttaa asetetut ympäristötavoitteet. Lisäksi asetus aiheuttaa todennäköisesti investointitarpeita uudelleen käytettäviin pulloihin ja kuljetuspakkauksiin, ja laitteistoihin tuotteiden täytössä ja käsittelyssä. Asetuksen käytäntöönpanon prosessia seurataan tiiviisti ja sen soveltamisohjeisiin pyritään vaikuttamaan niin, että myös Olvi-konsernin toimintamaiden kestävyysnäkökohdat tulevat huomioiduksi.
Vastuullisuusriskejä kartoitetaan ihmisoikeus- ja ilmastonmuutoksen vaikutusten arvioinneilla, jotka ovat osana yrityksen strategisia, liiketoiminnallisia, taloudellisia ja compliance-riskejä.
Varautuminen
Olvi-konsernissa on tehty useita liiketoimintaympäristön kehitykseen liittyviä skenaarioita ja valmistauduttu vastaamaan muuttuviin tilanteisiin. Yhtiö on varautunut tuotannollisiin häiriöihin ja laatinut jatkuvuussuunnitelmia, jotka liittyvät muun muassa henkilöstön, raaka-aineiden ja energian saatavuuteen. Yhtiö on tehnyt investointeja energian saannin turvaamiseksi ja varmistanut raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien hankintaa. Huomiota on kiinnitetty erityisesti riskiarvioiden mukaisten riskienhallintasuunnitelmien riittävyyteen sekä uusien riskien arviointitapojen käyttöönottoon muun muassa tietoturva- ja vastuullisuusriskien osalta.
Tarkempi kuvaus liiketoimintaan liittyvistä riskeistä on nähtävillä Olvi-konsernin toimintakertomuksessa ja tilinpäätöksen liitetiedoissa sekä yhtiön internetsivujen osiossa https://www.olvigroup.fi/sijoittajille/hallinto/hallinnointiperiaatteet/.