Accessibility tools

Sulje

Riskit ja riskienhallinta

Liiketoiminnan riskit ja niiden hallinta

Geopoliittinen tilanne

Geopoliittinen tilanne on vaikuttanut Olvin toimintaympäristöön. Sota Ukrainassa on lisännyt merkittävästi liiketoiminnan riskejä. Koronapandemia aiheutti saatavuusongelmia sekä raaka-aineissa että pakkausmateriaaleissa ja sota vaikeutti entisestään materiaalien hankintaa. Materiaalien koronapandemian aikana alkanut kustannusten nousu jatkui vuoden 2023 aikana, mutta kasvu on kokonaisuutena tasaantunut vuoden 2024 alusta alkaen. Hintojen ja saatavuuden epävarmuus on kuitenkin jatkunut markkinoilla Ukrainan sodan, geopoliittisten jännitteiden ja ilmastonmuutoksen aiheuttamien sääilmiöiden vuoksi. Logistiikkakustannukset ovat jääneet korkealle tasolle. Olvi vastaa kustannusten nousuun parantamalla toiminnan tuottavuutta sekä tarkastelemalla myyntihintoja ja -valikoimia kannattavuuden säilyttämiseksi.

Kuluttajakäyttäytyminen

Yleisen kustannustason nousun laantumisesta huolimatta, korkeat kuluttajahinnat heikentävät edelleen kuluttajien ostovoimaa ja vaikuttavat kuluttajakäyttäytymiseen. Tämä muutos näkyy jo kulutuksen siirtymisenä edullisempiin tuotevaihtoehtoihin. Lisäksi kulutus voi kokonaisuudessaan laskea sekä premiumisaatiotrendi pysähtyä. Markkinakohtaisia eroja kuitenkin on. Olvi-konserni vastaa muutokseen kehittämällä tuoteportfoliota kulutuskysyntää vastaavasti ja huolehtimalla markkinaosuuksien ylläpitämisestä ja vahvistamisesta.

Valko-Venäjän toimintaympäristö

Valko-Venäjän liiketoimintoihin ja taloudelliseen ennustamiseen liittyy edelleen huomattavaa epävarmuutta. Epävarmuus koskee muun muassa valuuttakurssien kehitystä, toimintaympäristön, paikallisen lainsäädännön ja verotuksen ennakoimattomuutta, kauppapakotteita ja länsimaihin suuntautuvan rahaliikenteen toimivuutta. Olvin tytäryhtiö toimii Valko-Venäjällä operatiivisesti itsenäisesti ja rahoittaa toimintansa oman liiketoiminnan kassavirralla.

Lakimuutoksia on vuoden 2024 aikana tullut niin osinkojen maksuun kuin yhtiöiden myynnin estävään lainsäädäntöön. Länsimaalaisessa omistuksessa olevien yritysten osinkojen maksamista ulkomaille on rajoitettu vuosien 2024–2025 osalta asettamalla säädöksiä enimmäismääristä. Tämänhetkisen tulkinnan mukaan osinko, jonka Valko-Venäjän yhtiö voi lain mukaan emoyhtiölle maksaa on noin 1–3 miljoonaa euroa vuosittain vuosina 2024–2025. Myyntikieltoa koskevista lainsäädännön muutoksista huolimatta Olvin tytäryhtiön osakkeita koskevat myyntirajoitukset ovat voimassa. Olvilla ei ole lupaa Valko-Venäjän tytäryhtiön osakkeiden myyntiin.  Seuraamme aktiivisesti lainsäädäntötilannetta.

Muut ajankohtaiset riskit

Kyberturvallisuusuhat ovat kasvaneet muun muassa maailmanlaajuisen geopoliittisen tilanteen kärjistymisen vuoksi. Olvi-konsernissa kasvaneisiin tietoturvauhkiin on varauduttu monenlaisilla tavoilla ja NIS2-kyberturvallisuusdirektiivin edellyttämät uudet vaatimukset on saatu implementoitua aikataulun mukaisesti.

Mikäli EU:ssa voimaan tuleva pakkaus- ja pakkausjäteasetus toteutetaan nyt esitetyllä tavalla, se nostaa tuotteiden valmistuksen ja logistiikan ilmastopäästöjä sekä veden kulutusta. Tällä on suora vaikutus Olvin mahdollisuuksiin saavuttaa asetetut ympäristötavoitteet. Lisäksi se aiheuttaa muutoksia tuotteiden täyttöön ja käsittelyyn. Seuraamme tiiviisti asetuksen käsittelyprosessia ja pyrimme vaikuttamaan asetuksen lopulliseen sisältöön ja soveltamisohjeisiin niin, että myös Olvi-konsernin toimintamaiden kestävyysnäkökohdat ja esimerkiksi Suomessa jo käytössä olevat pantillisiin pakkauksiin liittyvät edistykselliset kierrätysratkaisut tulevat huomioiduksi.

Vastuullisuusriskejä kartoitetaan ihmisoikeus- ja ilmastonmuutosten vaikutusten arvioinneilla, jotka ovat osana yrityksen strategisia, liiketoiminnallisia, taloudellisia ja compliance-riskejä.

Varautuminen

Olvi-konsernissa on tehty useita liiketoimintaympäristön kehitykseen liittyviä skenaarioita ja valmistauduttu vastaamaan muuttuviin tilanteisiin. Yhtiö on varautunut tuotannollisiin häiriöihin ja laatinut jatkuvuussuunnitelmia, jotka liittyvät muun muassa henkilöstön, raaka-aineiden ja energian saatavuuteen. Yhtiö on tehnyt investointeja energian saannin turvaamiseksi ja varmistanut raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien hankintaa. Huomiota on kiinnitetty erityisesti riskiarvioiden mukaisten riskienhallintasuunnitelmien riittävyyteen sekä uusien riskien arviointitapojen käyttöönottoon muun muassa tietoturva- ja vastuullisuusriskien osalta.

Tarkempi kuvaus liiketoimintaan liittyvistä riskeistä on nähtävillä Olvi-konsernin toimintakertomuksessa ja tilinpäätöksen liitetiedoissa sekä yhtiön internetsivujen osiossa https://www.olvigroup.fi/sijoittajille/hallinto/hallinnointiperiaatteet/.